Az employer branding már túlmutat a HR-en

Mi is az employer branding, hogy jelenik meg a weben, hol tart most a szakterület? Ezekre kerestük a választ a Neticle* online médiafigyelő- és elemző megoldásainak segítségével.

A munkáltatói márka egyre jelentősebbé válik a KKV szektorban

Az elmúlt negyedévben (2016.november-2017.március) 143 employer branding kötődésű említést vizsgáltunk, célunk a terület online megítélésének, új irányainak vizsgálata volt. Az online térben megjelenő topicok, szakvélemények átfogó elemzése általában előre vetíti a terület jövőbeni helyzetét. Esetünkben ez határozottan igaz: a téma stratégiai, és üzleti jelentőségének kiemelése mellett a munkáltatói márka KKV szektorbeli szignifikanciája, virágzása is meghatározóvá válik a vizsgált említések alapján.

employer_branding1.jpg

1. ábra- Említésgráf az employer branding kapcsán legtöbbet emlegetett témákról és hozzájuk kapcsolódó tulajdonságokról

Az említésgráf alapján is tisztán látható, hogy a terület kulcskérdése a munkaerő toborzás, bevonás köré csoportosul, és jelenleg a KKV szektorban is egyre hangsúlyosabb területté válik. A másik fontos téma-gócpont az employer branding stratégiai irányú megközelítése, egyre több cikk emeli ki a terület ilyen irányú jelentőségét. Szintén erre az irányra erősít rá, hogy az ügynökségi tenderek egyre nagyobb számban jelennek meg a szakmai oldalakon.

employer_branding2.jpg

2. ábra- Az employer branding megítélésének alakulása és a vizsgált időszak legnagyobb említésszámát kiváltó eseményeinek grafikonja

Egyelőre azonban továbbra is események köré csoportosul a téma online jelenléte: a konferenciákról írt beszámolók mellett a tenderhírek dominálnak, elsősorban a szakmai portálokon.

employer_branding3.jpg

3. ábra- Az employer brandinghez köthető legfontosabb tulajdonságok és megítélésük a vizsgált időszakban

A munkáltatói márkát a szakma már nem HR funkcióként, sokkal inkább üzleti funkcióként kezeli

A #stratégia nem hiába a leggyakoribb tulajdonság: az események mellett a szaktekintélyekkel készített interjúk domináltak az elmúlt három hónapban és az employer branding stratégia az a kulcskifejezés, mely minden interjúban megjelent, általában az új stratégiai irányokról számoltak be a szakemberek. Fontos, hogy a szakmát online is az őszinteség jellemzi, így a hibák, vagy a vállalat (jelenleg) gyenge employer branding helyzete is előfordult az interjúkban. Ezáltal egy tiszta kép állítható fel a jelenlegi szakmai helyzetről, és a fejlődési irányokról. Az emberi erőforrás legritkább erőforrásként való aposztrofálása mellett kiemelendő, hogy a munkáltatói márkát a szakma már nem HR funkcióként, sokkal inkább üzleti funkcióként kezeli, és igyekszik ebbe az irányba pozícionálni a szakterületet.

 

Egyelőre cikkekben, szakmai blogokon erős a téma jelenléte: az említések több mint 75,5%-a szakmai platformokon jelenik meg. Legaktívabban a HR portálok (szakszervezetek.hu, hrportal.hu, hrspirit.hu) foglalkoznak a munkáltatói márkával, de a téma üzleti oldalának erősödését mutatja, hogy gyakoriságban második helyen már a marketing szakportálok (marketinginfo.hu, brandtrend.hu, kreativ.hu, mediapiac.hu) jelennek meg.

Facebookon vegyes a téma megjelenése: a vállalatok díjak kapcsán beszélnek róla, a szakoldalak cikkeket osztanak meg, de kis mértékben magánfelhasználó vélemények is megjelennek, általában elvárásokról beszélnek a fogalom kapcsán („Ha én most olyan telekom cég lennék, amelyik alkalmaz informatikusokat, akkor szolgáltatnék ide egy kis ingyen mobilnetet. Employer branding, bele a célközönség arcába.”)

employer_branding4.jpg

4. ábra - A téma megjelenése a különböző tartalomtípusokon

employer_branding5.jpg

5. ábra - A munkáltatói márkáról leggyakrabban író oldalak

 

* A Neticle segítségével összegyűjthető és automatikusan tartalom-és véleményelemezhető minden publikus weben fellelhető tartalom, legyen szó bármilyen cikkről, fórumbejegyzésről, blogokposztról és közösségi média említésről. A rendszer segítségével így könnyen átlátható kép kapható bármilyen vállalat, márka, termék, szolgáltatás webes visszhangjáról, de ugyanígy a konkurensek helyzetéről vagy a piaci, iparági trendekről is.

A bejegyzés trackback címe:

https://munkaltatoimarka.blog.hu/api/trackback/id/tr1712408237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blogunk célja:

Mi, a Hive Creative, azért hoztuk létre ezt a szakmai blogot, hogy minden érdeklődővel megosszuk a munkáltatói márkaépítés titkait. Mi írunk, ötletelünk, elmondjuk tapasztalatainkat, ti pedig kommenteljetek: így lesz teljes ez az oldal!

Friss topikok

Címkék

állásbörze (6) álláshirdetés (3) állatbarát (1) belső kommunikáció (18) belső kommunikácó (1) béremelés (2) betanítás (3) bizalom (3) bme (1) börze (2) branding (4) CSR (1) diákmunka (1) egyenlő bánásmód (1) elbocsátás (2) elemzés (4) előadások (3) employer branding (59) employer branding stratégia (15) építőkritika (3) építővisszajelzés (3) esemény (1) EVP (4) feedback (5) fehér gallér (3) fejlesztés (3) fejvadász (3) felmérés (3) felsővezető (5) fogyasztói márka (6) gyakornok (6) hitelesség (8) HO (5) home office (4) HR (22) hvg (1) ideális munkahely (10) interjú (1) juttatás (2) kapcsolat (2) kék gallér (3) képzés (3) kivándorlás (4) KKV (22) kommunikáció (27) konferencia (4) középvezető (3) közösségi iroda (5) kritika (1) külső kommunikáció (7) kutya (1) márka (12) márkázás (1) marketing (10) maslow (1) meeting (4) megtartás (17) mérhetőség (11) motiváció (10) műegyetem (1) munkaerőhiány (16) munkahelyi szerelem (1) munkahelyi viszony (1) munkaidő (5) munkáltató (4) munkáltatói márka (57) munkavállaló (15) nagyvállalat (53) negatívum (4) negatívvisszajelzés (2) nem (1) oktatás (1) önmegvalósítás (4) pályakezdő (3) pihenőidő (4) pozitívum (4) PR (3) pszichológia (3) reklámajándék (1) rendezvény (1) selfdrvn (1) social media (9) SSC (1) szervezeti kultúra (17) sztrájk (1) toborzás (16) tréning (4) tulajdonosi szemlélet (2) túlóra (1) válság (5) vélemény (5) vezető (6) videó (1) visszajelzés (3) viszony (1) Y generáció (9) zaklatás (1) Z generáció (11) Címkefelhő
süti beállítások módosítása