Zöldfülűből lesz a cserebogár – avagy miért alkalmazzunk gyakornokot?

Sokaknak borsódzik a háta, ha meghallja a gyakornok kifejezéstlegyen szó akár munkáltatóról, akár munkavállalóról. Miért festünk egyből negatív képet erről, illetve miért kelt szinte azonnal rossz érzést az emberben? Tulajdonképpen megéri gyakornokot alkalmazni, vagy túl sok buktatóval jár? Ezúttal ezt a témakört járjuk körbe.

[…] gyakornokság alatt azt az idealista és kicsit naiv állapotot értjük, amikor a még tanuló jogviszonnyal rendelkező, de már lassan diplomás egyetemisták munkatapasztalatot szereznek szervezett körülmények között.

Rengeteg multi rendelkezik alaposan kidolgozott, szervezett mentor-, illetve gyakornoki programmal, mégis kifejezetten nehéz a gyakornokok helyzete. A sztereotípiák szerint a legtöbb gyakornoki pozíció csupán addig szép színes és izgalmas, amíg a leendő gyakornok meg nem állapodik a munkáltatóval. Onnantól kezdve ugyanis olyan szakmába nem illő feladatok ellátását várják el tőle, mint a kávéfőzés, aktatologatás, vagy a mosogatás. Azok a cégek, akik ezekhez hasonló teendőkkel halmozzák el gyakornokaikat, nem sok eséllyel tesznek szert hosszútávon működő, hatékony és operatív munkakapcsolatra.

Mindezek ellenére miért keresik mégis annyian a gyakornoki lehetőségeket?

Gyakornoki állást leggyakrabban friss diplomás pályakezdők, illetve még aktív tanulmányokat végző fiatalok keresnek. Sok esetben azért, mert szükségük van meghatározott idejű szakmai gyakorlatra, a leggyakoribb oka azonban a megélhetés. A felsőoktatásban részt vevő fiatalok legtöbbje rákényszerül, hogy tanulmányai mellett valamilyen részmunkaidős tevékenységet vállaljon, pénzszerzési lehetőségek után nézzen. Az esetek többségében a munkára fordítható „szabadidejük” korlátozott, ezért egy heti 20-30 órás gyakornoki pozíció jelentheti számukra az ideális munkakört.

Miért éri meg gyakornokot foglalkoztatni?

Általános megfigyelés, hogy a gyakornokok leggyakrabban lelkesen, energikusan érkeznek egy céghez. A bizonyítási vágy erősen dolgozik bennük, így a legapróbb feladatokat is teljes erőbedobással viszik véghez. Mivel sok esetben nem rendelkeznek korábbi tapasztalatokkal az adott szakterületet illetően, számos potenciál rejlik bennük: akár olyan új szemléletmódot képviselhetnek, melyre az „öregek” nem is gondolnának, vagy csak elkerülte a figyelmüket, illetve olyan kreatív, fiatalos lendület hajtotta ötletekkel állhatnak elő, ami szintén új megvilágításba helyezheti a dolgokat, például egy brainstorming alkalmával.

depositphotos_64746087_xl-2015_optimized.jpg

Mik a hátrányai, ha gyakornokot alkalmazunk?

Legfőbb hátránynak talán a már az előnyöknél is felsorolt tapasztalatlanságot nevezhetjük. Sajnos számolnunk kell azzal, hogy a hozzánk érkező gyakornokok képzésére, fejlődésére időt és energiát kell fordítanunk, ez azonban a későbbiekben kifizetődő lehet számunkra.

Miket érdemes észben tartani?

Fontos odafigyelnünk, hogy „kisegítő” munkaerőnk az általunk rábízott feladatokon túl hallgatói kötelességeinek is eleget kell, hogy tegyen, tanulmányaira is energiát kell fordítania, így semmiképp sem szabad túlterhelnünk, ha nem akarjuk elveszíteni. Mindemellett pedig arra is célszerű odafigyelnünk, hogy a gyakornok mennyire hajlandó új dolgokat kipróbálni és mennyire veszi fel könnyen a ritmust, hiszen a fejlődés minden szakma elengedhetetlen velejárója, az erre való affinitás hiánya pedig a munkakapcsolat végéhez vezethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://munkaltatoimarka.blog.hu/api/trackback/id/tr6914620060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.12. 15:19:54

Magyarországon a gyakornok azt jelenti, hogy egy cég szeretne ingyen munkaerőt, ezért alkalmaz olyan lelkes bamba figurákat, akik azt hiszik, hogy ha jól húzzák az igát, majd bekerülnek a tutiba, de valójában csak addig kellenek, amíg leváltja őket a következő pár hónapot ingyen dolgozó "gyakornok". De úgy általában sem értem, miért dolgozna valaki ingyen? Aki ingyen adja magát, az annyira is értékeli magát, és azt a munkaadója is pont annyira fogja taksálni. Mellesleg minek kell előszűrni a kommenteket, utólag is lehet gyomlálni, és akkor nem lesz lehetetlen a blog műfaj lényege, a poszt alatti eszmecsere.

Visceroid 2019.02.12. 15:20:13

"miért alkalmazzunk gyakornokot? "

Gyakornok LÁNYOKAT miért alkalmazunk? Na vajon miért?

Berelhetoreklamfelulet 2019.02.12. 15:20:18

Gyakornok = olcsón akarunk munkaerőt.

Ennyi. Kár ezt szépíteni.

Melki 2019.02.12. 16:33:03

@Berelhetoreklamfelulet:
És ezzel mi a baj?

Nyilván mindenki csak a kifejezetten tapasztalt, azon belül is a legjobbak legjobbjait venné fel, ha tehetné. Ezt a világon egyetlen cég sem teheti meg, értelemszerűen minél többet kell valakivel foglalkozni annál kevesebb pénz jut rá.

Erinaceus 2019.02.12. 16:33:38

Nem olyan ördögtől való dolog ez, mint sokan hiszik.
Másfél éve dolgozom gyakornokként egy multinál, és még egy évem van az MSc képzésből. Az osztályvezető már 7 hónap munkaviszony után megkérdezte, hogy ugye végzés után maradni akarok, és igent mondtam (senki semmit nem írt alá). Az én tapasztalatom az, hogy a cég igyekszik bennünk gyakornokokban jó benyomást kelteni, mert érdekükben áll, hogy a belső folyamatokat már nagyrészt ismerő embereket vehessenek fel friss diplomával.
Adózási/finanszírozási okokból a mi fizetésünk nem az osztály költségvetéséből megy hanem egy központi céges alapból, így a menedzsment számára valóban gyakorlatilag "ingyen munkaerő" vagyunk, de ez inkább előny mint hátrány, ugyanis olyan új ötletek kipróbálását bízzák ránk, amikre saját költségvetéséből nem tudnak/akarnak forrást biztosítani (mert lehet hogy nem lesznek jövedelmezők) - ennek köszönhetően nekünk, a 10 gyakornoknak van a legváltozatosabb, legérdekesebb munkánk a 100 fős osztályon. Emellett teljesen rugalmas a munkaidő, a beosztásomról egyedül én döntök, és az adott hónapban bent töltött órák száma alapján kapok fizetést - nyáron sokat keresek, vizsgaidőszakban keveset dolgozom.

élhetetlen 2019.02.12. 19:38:50

@Kolompár Magneto: „ezért alkalmaz olyan lelkes bamba figurákat, akik azt hiszik, hogy ha jól húzzák az igát, majd bekerülnek a tutiba”. Mert a frissen végzett, tapasztalat nélküli, az már nem lelkes bamba, ugye? Az belép, és már profi. A másik, nem ingyen dolgoznak, a zsebpénz és a tapasztalat is valami. A cégnek meg megéri, mert a jó gyakornokot megtartják, és már nem kell annyit foglalkozni vele, mint egy kezdő diplomással. Egy multinak (ahol dolgoztam) még az is megérte, hogy a frissen végzett diplomást fél évig különböző területekkel ismertetett meg, hogy utána azt válassza, amihez kedve van, mert ott produkálni fog.
A másik. „utólag is lehet gyomlálni”. Az utólagos gyomlálásnál azt is ki kellene szedni, ami a kivett kommenthez szólt hozzá, egyébként értelmezhetetlenné válik az egész. Ez 100-200 kommentnél már babrás.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2019.02.12. 19:39:01

Nem értek egyet. Sajnos. Egy kivételtől eltekintve unott, lusta, folyton betegeskedő nagykamaszok jöttek. Pedig foglalkoztunk velük, fizetést is kaptak. Legtöbbször nem is a szakmai kérdésekkel kellett kezdeni, hanem egészen alapvető készségekkel. Pl. telefonálás. Teljes időpocsékolás volt, nem hogy nem segítette a munkánkat, hanem éppen hátráltatta.

Berelhetoreklamfelulet 2019.02.13. 09:39:11

@élhetetlen:
Persze vannak olyan helyek ahol szépen felépített rendszere van, és szeretik jófejségként beadni, hogy végzés után továbbra is dolgoznának az illetővel... de az átlagos helyzet az, hogy ezek nem jófejségből csinálják így, hanem kényszerből, mert nem fizetnek annyit, hogy amúgy versenyképesek legyenek.

2019.02.13. 09:39:18

@élhetetlen: hát, szerintem pedig aki ingyen melózik, az vagy idealista, vagy szarik az egészre. Idealistákat kihasználni nem szép, hülyékkel meg minek foglalkozni. Én dolgoztam eleget ingyen az életemben, nem ajánlom másnak :) Ha fizetnek, akkor lehet elvárás, ingyen max kávéfőző szolgát lehet kapni :)

A másikhoz: ha nincs azonnal megjelenő komment, teljesen értelmetlenné válik a párbeszéd. 100-200 komment az nagyon ritka dolog, és ilyen témáknál totál kizárt, az a határátkelő meg a b1 terepe. Ilyen ritkán kikerülő kis blogoknál öntökönlövés a cenzúrázgatás, mert mire kialakulna egy kis párbeszéd, elmúlt a főoldal, és megy a süllyesztőbe az egész.

Melki 2019.02.13. 11:20:11

@Kolompár Magneto:

A gyakornokság nem jelent ingyen munkát. Igaz, én szoftverfejlesztőként, de gyakornokként is kaptam normális fizetést, kb ~20-25%-al kevesebbre jött ki a nettó órabérem, mint egy pályakezdő főállásúé.

Ebben szerintem semmi lehúzás nincs, az ottani, nálam 4-6-szor többet kereső senioroknak több időt kell a gyakornokokkal tölteni és kb az ő idejük a legértékesebb. Emellett egy gyakornok jó eséllyel kevesebb ideig marad, tehát a belefektetett idő is kevésbé térül meg, ez szerintem tökéletesen indokolja az alacsonyabb fizetést.

Biztos vannak olyan területek, ahol a gyakornok csak tapasztalatot kap, de látni kell, hogy ebben az esetben annak a gyakornoki állásnak ennyi a piaci értéke. Akár tetszik akár nem, a gyakornoknak eszerint csak a tapasztalatért is megéri oda mennie.
Ha nem így lenne, akkor nem találnának ingyen gyakornokot.

Azért szerintem az ingyen gyakornokság manapság már nem jellemző.

Moderálás: Szerintem is kiakasztó az előre moderálás, fölöslegesen megöli a párbeszédet.

élhetetlen 2019.02.13. 15:58:38

@Reckl_Amál: „Egy kivételtől eltekintve unott, lusta, folyton betegeskedő nagykamaszok jöttek. Pedig foglalkoztunk velük, fizetést is kaptak.” Csak kérdezek. Mi a különbség egy ötödéves egyetemista, és egy frissen végzett között? A frissen végzett már hirtelen felnőtt, és már nem betegeskedő nagykamasz? Egy friss diplomással nem kell annyit foglalkozni, mint egy gyakornokkal? Az már, így egy évvel később, mindent tud a cégről, azonnal munkaképes? Csak kérdezem.

élhetetlen 2019.02.13. 15:58:47

@Kolompár Magneto: „hát, szerintem pedig aki ingyen melózik, az vagy idealista, vagy szarik az egészre. Idealistákat kihasználni nem szép, hülyékkel meg minek foglalkozni.”. Ezt az „ingyen melózik”-ot nem tudom,honnét veszed. Diákmunka a Tescos hétvégi kassza is, a Meki is, és egy egy jó cégnél a gyakornoki állás is. Vagy végig tudod gondolni, hogy hosszú távon melyik éri meg jobban, vagy nem, nekem mindegy.
Ez az előre, vagy utána gyomlálunk, ízlés kérdése. Engem az idegesít, ha van egy válasz, meg akarom nézni, hogy mire van, de már nincs ott, de a válasz ott van. Egyébként meg a bloggazda szíve joga eldönteni, hogy melyik módszer a kényelmesebb neki. Bármelyik megoldás jobb, mint a kinyilatkoztatások, amire nem tudsz válaszolni, mert nem kommentelhetők.

élhetetlen 2019.02.13. 15:58:49

@Berelhetoreklamfelulet: „szeretik jófejségként beadni, hogy végzés után továbbra is dolgoznának az illetővel...”. Másképp látom, de kevés az ismeretem, Konkrétan a barátnőm menye, aki az egyetem utolsó két évébven az IBM-nél volt gyakornok. Az ő szempontjából megérte, mert keresett annyit, mintha a Mekiben dolgozott volna esténként ugyanannyit, és hasznosabb volt, mert szakmai ismeretet szerzett, és bemutatkozhatott. Fel is vették végzés után, öt évet dolgozott, most otthon van a két éves, és a négy hónapos gyerekekkel, és, ha vissza akar menni, több esélye lesz, mint egy friss diplomás kezdőnek. A cégnek meg megéri, mert olcsóbban ismerheti meg a leendő munkavállalót. Nem hiszem, hogy pl. az IBM gyakornoki állás nem versenyképes egy Mekis pultossal, de lehet, hogy te tudod jól.

Berelhetoreklamfelulet 2019.03.27. 19:54:09

@élhetetlen:
Szal van egy embered, akinek a versenyképességét a mekis munkához tudod csak hasonlítani, és azzal érvelsz.
Nem tudom ez ironikus írás akart lenne, csak nem jött át? :D

Blogunk célja:

Mi, a Hive Creative, azért hoztuk létre ezt a szakmai blogot, hogy minden érdeklődővel megosszuk a munkáltatói márkaépítés titkait. Mi írunk, ötletelünk, elmondjuk tapasztalatainkat, ti pedig kommenteljetek: így lesz teljes ez az oldal!

Friss topikok

Címkék

állásbörze (6) álláshirdetés (3) állatbarát (1) belső kommunikáció (18) belső kommunikácó (1) béremelés (2) betanítás (3) bizalom (3) bme (1) börze (2) branding (4) CSR (1) diákmunka (1) egyenlő bánásmód (1) elbocsátás (2) elemzés (4) előadások (3) employer branding (59) employer branding stratégia (15) építőkritika (3) építővisszajelzés (3) esemény (1) EVP (4) feedback (5) fehér gallér (3) fejlesztés (3) fejvadász (3) felmérés (3) felsővezető (5) fogyasztói márka (6) gyakornok (6) hitelesség (8) HO (5) home office (4) HR (22) hvg (1) ideális munkahely (10) interjú (1) juttatás (2) kapcsolat (2) kék gallér (3) képzés (3) kivándorlás (4) KKV (22) kommunikáció (27) konferencia (4) középvezető (3) közösségi iroda (5) kritika (1) külső kommunikáció (7) kutya (1) márka (12) márkázás (1) marketing (10) maslow (1) meeting (4) megtartás (17) mérhetőség (11) motiváció (10) műegyetem (1) munkaerőhiány (16) munkahelyi szerelem (1) munkahelyi viszony (1) munkaidő (5) munkáltató (4) munkáltatói márka (57) munkavállaló (15) nagyvállalat (53) negatívum (4) negatívvisszajelzés (2) nem (1) oktatás (1) önmegvalósítás (4) pályakezdő (3) pihenőidő (4) pozitívum (4) PR (3) pszichológia (3) reklámajándék (1) rendezvény (1) selfdrvn (1) social media (9) SSC (1) szervezeti kultúra (17) sztrájk (1) toborzás (16) tréning (4) tulajdonosi szemlélet (2) túlóra (1) válság (5) vélemény (5) vezető (6) videó (1) visszajelzés (3) viszony (1) Y generáció (9) zaklatás (1) Z generáció (11) Címkefelhő
süti beállítások módosítása