Viszonyok és iszonyok a munkahelyen

A nemrég kirobbant zaklatási botrány nyomán, egyre másra jelennek meg az újabb és újabb “coming outok” néha akár a legszerencsétlenebb formában is, akár kifejezetten nem áldozati oldalról. Az erőszak, a molesztálás és minden olyan atrocitás, zaklatás, mely így nyilvánosságra kerül nemcsak az adott szereplőkre, de az esetlegesen érintett munkáltatókra, a munkáltatói márkára is rendkívül kedvezőtlen fényt vet. De mi van az ennél enyhébb súlyú, mégis húsbavágó kérdésekkel, mint amilyen a munkahelyi kapcsolat, vagy beosztott-vezető szerelem?

Tudomásul kell vennünk, hogy mivel életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, így várhatóan sokkal könnyebben alakítunk ki itt barátságokat, párkapcsolatot, vagy szerzünk ellenségeket, riválisokat. Nem kell a zaklatásig elmenni rögtön, akár egy párkapcsolati kérdés is komoly szervezeti, működési zavart okozhat. Képzeljük csak el, hogy egy nagyobb vállalat, vállalkozás felsővezetője, mondjuk szerelmes lesz egyik beosztottjába, s esetleg feleségül is veszi. Teljesen életszerű, s szinte elkerülhetetlen. Mi erre a jó megoldás? El kell mennie az egyik félnek feltétlenül? Kezelhető egyáltalán egy ilyen helyzet? Lesz-e feltétlenül konfliktus? Tilthatja a munkáltató a cégen belüli kapcsolatot? El kell titkolni, vagy fel kell vállalni? Mind-mind olyan kérdés, melyre ha adható is válasz, az élet kéjes örömét leli benne, hogy a sablonokat rendre megcáfolja.

viszony_employer_branding_02.jpg

Álljon itt akkor néhány, az életből vett történet, természetesen nevek nélkül:

Egy kis KKV egyik tulajdonosa beleszeret a cég egyik beosztottjába. Természetesen közli az ügyvezetővel, hogy ez mostantól pedig így van, s tessék ezt tudomásul venni. Az ügyvezető jelzi, hogy ez bizony konfliktusok forrása lehet, s nem is kell sokáig várni, az első hibánál rögtön rá is kérdez a szerelmes tulaj, hogy miért is az ő párja lett felelősségre vonva? Az eddig profit maximalizáló tulajdonos néhány hét múlva ismét megkérdezi az ügyvezetőt, hogy miért keresnek ilyen rosszul a cégnél az alkalmazottak, s miért kell ilyen sokat dolgozniuk, alkalmanként még este is? A konfliktus innentől már adott volt. Szerencsére itt úgy lett vége a kényelmetlen helyzetnek, hogy az érintett munkavállaló önként elment. De vajon feloldható lett volna a konfliktus? Megérte volna a küzdelmet?

Fontos tanulság, hogy az érzelmek, a szerelem sosem logikán, következetességen alapulnak, így az ilyen módon hozott döntések sem. Ha ezt el tudjuk fogadni, akkor legyen célunk az érzelmi függőségek lehető legkisebb mértékűre csökkentése a vezető-beosztott, vagy tulajdonos-ügyvezető viszonylatban.

Egy másik szituációban egy beosztott kerül rokoni kapcsolatba a cég első emberével. Az vezető elégedetlenné válik a beosztott munkájával, s az a közös családi ebédhez viszi fel a problémát. A konfliktus addig terebélyesedik, míg a kevésbé jól dolgozó munkavállaló már tudatosan visszaél a “kitaposott” kedvezménnyel, s nyíltan kritizálja az ügyvezetőt cégen belül. Itt már sajnos nem lett kedvező kimenetele a helyzetnek, a cégen belül kialakult komoly feszültség erősen megtépázta a vállalatot, s mind a mai napig fenn áll a nehezen kezelhető helyzet. S most ugyan nincsen konfliktus, de csak idő kérdése, hogy bekopogjon újra.

Látni kell, hogy vállalkozást vezetni bizony komoly dolog, s néha szembe kell menni, ellentétesen kell dönteni érzelmeinkkel. Ha valaki visszaél a helyzetével és ezt következmények nélkül folyamatosan megteheti, akkor ezzel azt üzeni más kollégáknak, hogy itt mindent szabad, mert nem lesz következménye.

viszony_employer_branding_01.jpg

A harmadik történet már igazi happy end. Egy nagyvállalat két azonos szintű beosztottja egymásba szeret, s néhány év után úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Mivel nyílt és mindenki által tudott a párkapcsolat, hogy ezt még inkább legalizálják, ezért az egyik felsővezetőt kérik fel esküvői tanúnak. A pár azóta is együtt van, már gyerekeket nevelnek, s most, hogy az anyuka is visszatért a munkába, ismét együtt dolgoznak ugyanannál a vállalatnál.

A nagyvállalati környezetben még úgy sem jelent problémát a cégen belüli párkapcsolat, hogy egy területen dolgozik a két szereplő. Arra azért itt is figyelnek, hogy ne legyen a házaspárok között alá-fölé rendeltségi viszony.

Most pedig a Tied a szó kedves olvasó, ide aztán nyugodtan bekommentelheted a saját, vagy a környezetedben történt munkahelyi viszonyokat, csak arr kérünk, hogy ne nevesíts benne senki, mert akkor bizony letiltjuk kommentedet!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkaltatoimarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3313193930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2017.11.17. 12:25:54

Ha gond, akkor a kialakulását kell megelőzni. Nem könnyű.

Ha nem gond, akkor pedig tudomásul vehetjük: munkahelyen lehet igazán ismerkedni.

Blogunk célja:

Mi, a Hive Creative, azért hoztuk létre ezt a szakmai blogot, hogy minden érdeklődővel megosszuk a munkáltatói márkaépítés titkait. Mi írunk, ötletelünk, elmondjuk tapasztalatainkat, ti pedig kommenteljetek: így lesz teljes ez az oldal!

Friss topikok